Bármi legyen is az ok, a jó hír az, hogy a mindenmentes táplálkozás nem önsanyargatás, és nem csupa lemondás, hiszen manapság egyre több inycsiklandó fogást készíthetünk úgy, hogy közben megőrizzük az egészségünket. Természetesen az alapanyagok mellett az is nagyon fontos, hogy egyszerűen, viszonylag gyorsan és bármilyen konyhában elkészíthető legyen.
A mindenmentes kifejezés azt jelenti, hogy az így készült ételek allergénektől mentesek, hiszen nem tartalmaznak glutént, cukrot, tejterméket, tojást és semmilyen állati eredetű dolgot. Így a vegán és a vegetáriánus életmódot folytató személyek is fogyaszthatják.
Kiss Mona - monakonyhaja.hu - segítségével az alábbiakban olyan recepteket állítottunk össze nektek, amelyeket mindenki bűntudat nélkül, élvezettel fogyaszthat és egyszerűen elkészítheti otthon a saját konyhájában. Ezek a fogások nemcsak egészségesek és finomak, de még akár fogyhatsz is tőlük, ha mértékkel fogyasztod.
Az alábbi 5 recept mindegyike gluténmentes, cukormentes, vegán és lassú felszívódású, így tehát nagyon sok diétába beilleszthető.
1. Sós kiflik (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes)
Hozzávalók:
20 dkg Naturbit barna rizsliszt (ITT)
10 dkg Tápióka keményítő
5 dkg Naturbit hajdina liszt (ITT)
10 dkg Naturbit köles liszt (ITT)
2 dkg utifűmaghéj
2 dkg útifűmaghéj őrlemény
1 cs sütőpor
12 g só (ennyi elég, mivel a tetejére dekor só kerül!)
5,5 dl víz
2,5 ek citromlé / almaecet
+ olaj a kenéshez
+ dekor só a szóráshoz
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet. Jól összedolgozzuk, kb 5-10 percet pihentetjük.
Majd lisztes lapon (én köles lisztet szórtam alá), kör alakba kinyújtjuk, majd 8 részre végjuk. Szélesebb részüknél fogva feltekerjük, kiflit formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsire tesszük. Olajjal vékonyan lekenjük, majd megszórjuk dekor sóval.
180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.
2.“Túró Rudi” torta (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes)
Hozzávalók:
Piskóta:
5 dkg Naturbit barna rizsliszt (ITT)
4 dkg Naturbit köles liszt
2 dkg tápióka keményítő
0,5 dkg útifűmaghéj
0,5 dkg Útifűmaghéj őrlemény
2 dkg holland kakaópor
1 cs sütőpor
3 ek édesítő (1:4)
1,5 dl kókusztej
2 ek citromlé
“Túró krém”:
20 dkg főtt köles
2 ek citromlé
2 ek édesítő (1:4)
1 dl Schlagfix natúr növényi tejszín
1 cs vaníliás pudingpor
kb. 2 ek útifűmaghéj
Tetejére:
Olvasztott mentes csokoládé (lehet házilag is készíteni – kókuszolaj, kakaópor,édesítő,kókuszkrém keverékéből).
Elkészítés:
A piskótához a száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat és kikeverjük. Sütőpapírral bélelet 18 cm – es tortaformába tesszük és kb 20 perc alatt 180 fokon megsütjük.
A krém hozzávalóit kikeverjük, majd rátesszük a megsült, kihűlt tortalapra, majd olvasztott csokival borítjuk.
Hagyjuk egy éjjelt a hűtőben, hogy jól összeálljon.
3. Túrós pite – vegán (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes)
Hozzávalók:
Tészta:
18 dkg Naturbit barna rizsliszt (ITT)
10 dkg Naturbit köles liszt (ITT)
12 dkg tápika keményítő
4 dl víz
1 cs sütőpor
3 dkg útifűmaghéj őrlemény
3 ek édesítő
2 ek citromlé
Töltelék:
85 dkg főtt köles
4-5 ek édesítő (1.4) – de kóstoljunk
4 ek citromlé
1,5 dl kókusztejszín
15 – 20 dkg mazsola
1-2 ek útifűmaghéj
Elkészítés:
A tésztához a száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, majd alaposan összedolgozzuk.
Majd két részre osztjuk és kinyújtjuk.
A kölest (ami jól kihűlt!!) összeturmixoljuk a kókusztejszínnel, édesítővel, útifűmaghéjjal, majd belekeverjük a mazsolát.
Az egyik lapot egy sütőpapíros tepsibe tesszük, majd beletesszük a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot.
180 fokos sütőben kb 35-45 perc alatt megsütjük.
4. “Tejszínes – joghurtos – sajtos” cukkinis kölestészta (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes)
Hozzávalók:
1 cs köles tészta
kb 40 dkg cukkini
só
1 db paprika
1 – 2 ek kókuszolaj
15 dkg reszelt növényi sajt
2 dl rizstejszín
1 dl Joya kókuszjoghurt
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük.
A cukkinit megmossuk, lereszeljük, majd a paprikát megmossuk, csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőbe tesszük az olajat, majd rá a paprikát, kissé megsütjük, majd rátesszük a cukkinit, alapsan összekeverjük. Félig letakarva megpároljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagt és kb 10 percig főzzük még. Majd a kifőtt tésztával összekeverjük.
5. Bejgli 2018 – vegán (glutén,tej,tojás,cukor,szójamentes)
Hozzávalók:
20 dkg Naturbit barna rizsliszt (ITT)
10 dkg Naturbit köles liszt (ITT)
10 dkg Tápióka keményítő (ITT)
1,5 dkg útifűmaghéj
1,5 dkg útifűmaghéj őrlemény
1 cs sütőpor
3 dkg édesítő (1:4)
4 dl víz
2 ek citromlé
Töltelék:
Mákos:
10 dkg Darált mák – 15 dkg szilvalekvár – édesítő (ha szükséges)
Diós:
2 db alma reszelve – fahéj – édesítő – kb 10-15 dkg dió darálva
+ köles liszt a nyújtáshoz
+ olaj a kenéshez
Elkészítés:
A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, majd jól összedolgozzuk, hagyjuk kb 5-10 percet állni.
Majd köles lisztes lapon átdolgozzu, és két részre szedjük.
Téglalap formába kinyújtjuk, majd megtöltjük a mákos töltelékkel, majd a másik tésztát is kinyújtjuk, azt pedig megtöltjük az almás – diós töltelékkel.
A tészta két hosszanti szélét ráhajtjuk (hogy a töltelék ne jöjjön ki ), majd a másik oldalról feltekerjük.
A bejgli rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszü, olajjal vékonyan lekenjük, majd pedig megszúrlákjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 – 35 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk, míg teljesen kihűl, majd fogyasztható.